Bij minimaisch wordt gebruikt gemaakt van de enzymen in moutpoeder. Deze enzymen kunnen zowel hele als gesneusde moutkorrels, graankorrels als graanvlokken versuikeren.
Werkwijze
Zoek een recept en zorg voor de juiste ingrediënten.
Een voorbeeld voor donker abdijbier:
4 kg moutpoeder licht, 750 g moutpoeder medium, 75 g moutpoeder zwart, 600 g maïsvlokken, 200 g suiker
Brouwschema
- alle moutpoeders en granen mengen met 15 liter water van 70 ° C
- een half uur laten staan (om de maïs te versuikeren)
- zeven door een doek of fijne zeef
- koken (roeren)
- hopkorrels in een hopzakje doen
- na 1/2 uur koken: 20 g Saaz en 20 g Hallertau
- na 45 min: rest van de hop + nog 15 min koken
- afkoelen daarna volume op 20 l brengen
Giststarter met 7 à 10 g bovengistende korrelgist (in een propere fles breng je een soeplepel moutpoeder en 1/2 liter lauw water, goed mengen, gist toevoegen, de fles afsluiten met een prop keukenrol en op een warme (20° C) plaats zetten
Materiaal
- Een gistingsvat(±25l) met waterslot
- Een kookpot (25l) vb.: inox brouwketel 25l
- Lange roerlepel, roerspaan 60-70 cm hout of inox
- Een hevel
- Een kroonkurkapparaat
- Kroonkurken 29 mm voor champagneflessen 75cl
- Champagneflessen 75 cl (zelf voorzien)
- Een reinigingsproduct (om flessen en gistingsvat te reinigen en te ontsmetten)
vb.: Chemipro Caustic 5 g / 5 l water 400g
Geen opmerkingen:
Een reactie posten