zaterdag 10 juni 2023

Bier van de maand

Kriek, geen geuze (alleen in de Zennevallei) wel bier verrijkt met krieken.
20 Liter rood-amber bier
5,5-6 %vol, ideaal om de zomer op te frissen. 

  • IngrediĆ«nten:
    • 5 kg lagermout
    • 3 kg ontpitte krieken
    • 500g suiker
    • 55 g Saaz-pellets
  • Waterbehandeling:
    • 15 l water 10 min koken met 5 g kaliumchloride, afkoelen tot 85 °C
  • Brouwschema
    • mout 30 min maischen op 55°C, 30 min op 65°C en 15 min op 70°C
    • spoelen
    • koken (1 u)
      • bij start:
        • 5 g Iers mos
        •  25 g Saaz-pellets
      • na 1/2 uur: 
        • 25 g Saaz-pellets
  • Gisting met giststarter met 20 g bovengistende korrelgist naar smaak
    • krieken bijvoegen (indien vers eerst 10 min koken) (groot waterslot plaatsen, Duplex A of Speidel)
  • Klaren met vislijm en nazoeten met 250 g lactose of sorbitol

  • Ideaal voor 5 l mini drukvaatjes want die kunnen in de koelkast of de koelbox!

  • Smaakt zelfs uit herbruikbare bekers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Starten met bier

Zelf bier maken kan met erg eenvoudige middelen. Het volgen van een bereidingswijze geeft niet altijd het verwachte resultaat: bierbrouwen ...