Kriek, geen geuze (alleen in de Zennevallei) wel bier verrijkt met krieken.
20 Liter rood-amber bier
5,5-6 %vol, ideaal om de zomer op te frissen.
- Ingrediƫnten:
- 5 kg lagermout
- 3 kg ontpitte krieken
- 500g suiker
- 55 g Saaz-pellets
- Waterbehandeling:
- 15 l water 10 min koken met 5 g kaliumchloride, afkoelen tot 85 °C
- Brouwschema
- mout 30 min maischen op 55°C, 30 min op 65°C en 15 min op 70°C
- spoelen
- koken (1 u)
- bij start:
- 5 g Iers mos
- 25 g Saaz-pellets
- na 1/2 uur:
- 25 g Saaz-pellets
- Gisting met giststarter met 20 g bovengistende korrelgist naar smaak
- krieken bijvoegen (indien vers eerst 10 min koken) (groot waterslot plaatsen, Duplex A of Speidel)
- Klaren met vislijm en nazoeten met 250 g lactose of sorbitol
- Ideaal voor 5 l mini drukvaatjes want die kunnen in de koelkast of de koelbox!
- Smaakt zelfs uit herbruikbare bekers!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten